TI Norge sier nei til innstramminger i innsynsretten

Foto: Unsplash

Transparency International Norge går imot regjeringens forslag til endringer i offentleglova mm, som er sendt på høring fra Justis- og beredskapsdepartementet 31. mars 2023.

Stikk i strid med uttalte intensjoner om økt åpenhet, vil de endringene departementet har foreslått, åpne for mindre åpenhet i forvaltningen.

Departementets forslag går ut på at forvaltningen skal få adgang til helt å unnta informasjon om eksistensen av et organinternt dokument fra offentlig journal.

Forslaget berører balansen mellom på den ene siden offentlighetsprinsippet og på den andre siden forvaltningens behov for forsvarlig intern saksbehandling.

Åpenhet og offentlighetsprinsippet er en forutsetning for en fri, åpen og kritisk samfunnsdebatt, der tilgang til informasjon om forvaltningens arbeid er et helt vesentlig element.

Samtidig er det vesentlig at forvaltningen kan utføre forsvarlig saksbehandling, noe som også kan innebære legitime behov for å skjerme interne, faglige og politiske diskusjoner fra innsyn på veien fram mot en endelig beslutning.

Høringsnotatet begrunner forslaget til lovendringer ut fra forvaltningens behov for å kunne føre reelle interne drøftelser og interesseavveininger, samtidig som kravene til arkivering og notoritet ivaretas. Hvordan forslagene berører hensynet til en åpen og fri samfunnsdebatt og ivaretakelsen av offentlighetsprinsippet, drøftes så å si ikke i høringsnotatet. TI Norge mener derfor at forslaget til lovendringer ikke lever opp til hevdvunne prinsipper om grundig og balansert utredning av virkningene av lovendringer.

Vi savner en mer prinsipiell drøfting av de ulike hensynene som skal avveies og hvordan de foreslåtte endringene påvirker flere fundamentale demokratiske hensyn enn de som er tatt opp i høringsnotatet. Det er bemerkelsesverdig at departementet i notatet nærmest ikke drøfter mulige motforestillinger mot de foreslåtte endringene, noe som gjør at notatet fremstår som et ubalansert og lite opplysende beslutningsgrunnlag for lovendringer.

TI Norge vil framheve at offentlighetsprinsippet omfatter muligheten til få innsyn i premissene for offentlige beslutninger, slik at holdbarhetene i faglige beskrivelser, kunnskapsgrunnlag og begrunnelser kan underlegges en kritisk etterprøving. Muligheten til å få innsyn i organinterne dokumenter vil nettopp gi tilgang til informasjon som gjør en slik kritisk belysning mulig, noe som igjen forutsetter at det faktisk finnes informasjon om at slike dokumenter eksisterer.

I særlig grad vil muligheten til innsyn og kritisk etterprøving reise rettssikkerhetsmessige spørsmål for berørte parter i en sak, noe som heller ikke er problematisert i høringsnotatet.

Forslaget er delvis begrunnet med innføringen av nytt arkiv- og saksbehandlingssystem i departementene, noe som ifølge departementet vil kunne lede til at flere organinterne dokumenter framkommer på offentlig journal. Framfor å se slik journalføring som et problem som skal løses med lovendringer som griper inn i allmenhetens innsynsmuligheter, bør heller den tekniske løsningen for saks- og arkivsystemet endres.

Forrige
Forrige

Høringssvar til NOU 2023:15 Bærekraftsrapportering – gjennomføring av direktivet om bærekraftsrapportering

Neste
Neste

Utredning om gjennomføring av varslingsdirektivet i norsk rett