Masteroppgave: Tjømesaken

Foto: TI Norge


Johanna Helene Berge har skrevet masteroppgave om betydningen av vennskapsforhold ved tolkningen av tilknytningsvilkåret i straffeloven § 387, med fokus på Høyesteretts tolkning i HR-2022-1278-A (Tjøme-saken). 

Les oppgaven her.

Om oppgaven:

Avhandlingens tema var hvilken betydning et vennskapsforhold har for vurderingen av om tilknytningsvilkåret i straffelovens korrupsjonsbestemmelse er oppfylt. Venner som utveksler tjenester, samtidig som en av partene har muligheten til å treffe en avgjørelse til fordel for den andre, representerer et praktisk og komplisert typetilfelle. I den såkalte Tjømesaken har denne problemstillingen nylig blitt satt på spissen. Saken gjaldt spørsmål om korrupsjon i kommunal sektor. En arkitekt hadde gitt vederlagsfrie arkitekttjenester til kommunens byggesaksleder. På samme tidspunkt hadde byggesakslederen godkjent byggesøknader fra arkitektfirmaet som arkitekten arbeidet for. De tiltalte anførte at de vederlagsfrie arkitekttjenestene var en vennetjeneste slik at vilkåret «i anledning av utøvelse av stilling» i strl. § 387 ikke kunne anses oppfylt. I forarbeidene til bestemmelsen fremgår det at vilkåret ikke omfatter tilfeller der den passive bestikkeren mottar fordelen som privatperson. Slike fordelsoverføringer har ikke noe sammenheng med den passive bestikkerens stilling og tilknytningsvilkåret vil ikke være oppfylt. 

De tiltalte ble først frifunnet i Agder lagmannsrett. Lagmannsretten hadde tolket tilknytningsvilkåret som et krav om årsakssammenheng - anvendt slik at det for domfellelse må bevises at fordelen ikke ville blitt gitt dersom mottakeren ikke hadde hatt den aktuelle stillingen. 

For Høyesterett var det sentrale spørsmålet om vilkåret «i anledning av utøvelse av stilling» skulle tolkes som et krav om årsakssammenheng. Høyesterett besvarte dette benektende, og opphevet lagmannsrettens frifinnende dom. Retten gikk imidlertid lenger i å klarlegge det nærmere innholdet i tilknytningsvilkåret, og etter ny behandling i lagmannsretten ble de tiltalte domfelt for grov korrupsjon. Sistnevnte dom ble anket til Høyesterett, men nektet fremmet. Lagmannsrettsdommen er rettskraftig avgjort. 

Avgjørelsen til Høyesterett i Tjømesaken har utløst debatt rundt korrupsjonsbestemmelsen, særlig grensedragningen mot «vennetjenester». I masteroppgaven drøftes ulike sider av avgjørelsen fra Høyesterett og formålet med oppgaven var å undersøke i hvilken grad et vennskapsforhold vil være av betydning for om tilknytningsvilkåret i straffeloven § 387 er oppfylt. I oppgaven blir det også sett nærmere på om det etter Høyesteretts avgjørelse i Tjømesaken vil være risikabelt å ha vanlige relasjoner til personer som innehar en offentlig stilling. 

Neste
Neste

Verktøy for å forebygge korrupsjon i bistand