Ny rapport: Exporting Corruption - hvor godt eller dårlig håndheves OECD-konvensjonen mot korrupsjon?
Transparency International lanserer i dag rapporten Exporting Corruption, en forskningsbasert rapport som viser hvor godt – eller dårlig – land håndhever OECD-konvensjonen mot korrupsjon. I alt er 47 ledende eksportlanland undersøkt, hvorav 43 land har ratifisert OECD-konvensjonen.
Bestikkelser av utenlandske offentlige tjenestepersoner fra multinasjonale selskaper gir dem en ulovlig fortjeneste, og ender ofte som skjulte formuer. Dette har enorme kostnader og konsekvenser over hele kloden. Utenlandske bestikkelser avleder ressurser, undergraver demokrati og rettssikkerhet, og det ødelegger markeder. OECD-konvensjonen mot korrupsjon krever at konvensjonspartene forbyr, og aktivt håndhever utenlandske bestikkelser.
Rapporten viser en negativ trend i håndhevingen, 25 år etter vedtakelsen av OECD-konvensjonen. I tillegg viser rapporten at nesten alle land har mangler i det juridiske rammeverket og det er få eksempler på at midler som inndras i forbindelse med korrupsjonssaker tilbakeføres til ofrene.
Hvert av de 47 landene som dekkes i rapporten er klassifisert i en av fire håndhevingskategorier: aktiv, moderat, begrenset og liten eller ingen håndheving. Norge er kategorisert som «moderat» håndhever og i rapporten foreslås en rekke forbedringspunkter. Ett av dem er etablering av et register over reelle rettighetshavere, som ennå ikke er på plass.
I regjeringens budsjettforslag for 2023, er det foreslått kutt i bevilgningen for å ferdigstille registeret. Dersom regjeringens forslag går igjennom på dette punktet, innebærer det trolig at man må vente enda lengre på dette viktige åpenhetstiltaket uttaler generalsekretær Guro Slettemark. Det har nå gått over syv år siden Stortinget enstemmig stemte for Finanskomiteens innstilling om åpenhet i eierskapsrapportering, og Norge ligger allerede langt bak de fleste EU-land, så dette er nedslående fortsetter Slettemark.
Les mer om om rapporten her