TI Norge 25 år | Panelsamtale: Korrupsjonsbekjempelse som ledd i forsvar for demokrati og rettstat

Deltagerne diskuterte hvordan korrupsjon utgjør en alvorlig trussel mot demokrati og rettsstat, ikke bare som et resultat av maktmisbruk, men som et strategisk våpen brukt for å undergrave samfunnets stabilitet. I en tid med økende geopolitisk usikkerhet og autokratiske krefter på fremmarsj, peker de på behovet for en bredere forståelse av korrupsjon og styrking av institusjoner for å møte de komplekse utfordringene.

Under vårt jubileumsarrangement 28. november, samtalte paneldeltagerne Daniel Eriksson, direktør i Transparency International, Hedvig Moe, partner i Thommessen og tidligere assisterende sjef i PST og Økokrim og Jette Christensen, forfatter og analytiker, om noen av vår tids viktigste utfordringer. Marianne Marthinsen, styreleder i TI Norge, var moderator.

Noen punkter fra samtalen:

  • Marianne Marthinsen, åpnet samtalen ved å minne om at korrupsjon er en metode for aktører som ser seg tjent med redusert demokratisk styringsevne og kontroll. Økende geopolitiske usikkerhet, krig og konflikt Norges nærområder og autokratier på fremmarsj er noen av flere faktorer som utgjør en fare for rettsstatsprinsipper og demokratiske institusjoner, også i Norge. I dette blir korrupsjonsbekjempelse fundamentalt i forsvaret av demokrati og rettstat. Korrupsjonsbekjempelse er avgjørende for å beskytte norske institusjoner mot destabiliserende krefter.

  • Hedvig Moe erfarer at Norge har et snevert syn på korrupsjon og maktmisbruk, og etterlyser et bredere perspektiv som inkluderer nasjonal sikkerhet. Hun pekte på at trusler vi ser i dag, som spionasje og økonomisk påvirkning, går utover tradisjonelle korrupsjonsforståelser. Dette stiller krav til et mer robust lovverk, og retningslinjer for aktører som skal navigere i dette farvannet.

  • Jette Christensen påpekte at Norges åpne og tillitsbaserte system er sårbart for både eksterne angrep og intern mistillit. Hun understreket at politikere som skal forsvare våre verdier internasjonalt, også må være tydelige forsvarere av demokratiske verdier her hjemme.

  • Daniel Eriksson beskrev hvordan korrupsjon har blitt et våpen i hendene på gryende autokratier verden over. Eriksson fortalte om en oppskrift som blir fulgt av myndighetene i land som beveger seg fra demokrati til autokrati; sivilsamfunnsorganisasjoner opplever cyberangrep, trakassering i sosiale medier, fysiske angrep, stengte bankkontoer og spionasje fra offentlige myndigheter før de blir tvunget til eller ser seg nødt til å stenge ned. Første mål er sivilsamfunnsorganisasjoner og presse, deretter andre som kan utfordre makten i samfunnet. Slik befester autokratiet makten først i eget land, før den søker seg videre til nye territorier.

  • Panelet er enige om at et godt forsvar for demokrati krever økt fokus på forebygging, samarbeid mellom offentlig og privat sektor, og støtte til sivilsamfunnet. Viktigheten av å styrke institusjoner og verdier som forsvarer demokratiet mot indre og ytre trusler ble understreket. Uten handling risikerer vi at autokratier vinner frem på stadig nye områder.

Se opptak fra panelsamtalen under (åpnes i ny fane):

Forrige
Forrige

Velkommen til ny ansatt i TI Norge

Neste
Neste

Antikorrupsjon: En hjørnestein i demokratiets beredskap