Kaviardiplomati i søkelyset - Aserbajdsjan

Den femte Antikorrupsjonskonferansen gikk av stabelen i Oslo 7. og 8. juni, og samlet mer enn 200 deltakere fra inn- og utland. Deltakerne fikk blant annet høre tydelige førstehånds beretninger om korrupsjon og maktmisbruk i Aserbajdsjan.

The Azerbaijani Laundromat

Den anerkjente journalisten Khadija Ismayilova deltok på videolink fra sitt hjem i Baku. Hun fremførte et sterkt vitneprov om omfanget av korrupsjon i hjemlandet og om hvordan hun gjennom risikabelt journalistisk gravearbeid hadde bidratt til å dokumentere maktelitens nettverk og skjulte pengeoverføringer, kjent som «The Azerbaijani Laundromat». Om lag 2,5 milliarder Euro ble i perioden 2012-2014 hvitvasket og overført via en rekke finansielle transaksjoner for å tilgodese landets maktelite og som bestikkelser til bl.a. europeiske politikere. Bestikkelsene bidro til at parlamentarikere i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) arbeidet for å stilne kritikken av menneskerettighetsbrudd og demokratiets vilkår i Aserbajdsjan. Ismayilovas avslørende journalistikk om korrupsjon på toppnivå i Aserbajdsjan, inkludert presidentfamilien, og om brudd på menneskerettigheter, har utsatt henne for strafforfølgelse og en rekke rettighetskrenkelser. Hun har nå utreiseforbud fra Aserbajdsjan, etter en betinget dom basert på fabrikkerte anklager. Les mer om "The Azerbaijani Laundromat" her.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE)

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) beskrev i sitt innlegg hvordan det opplevdes å arbeide i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) mens denne skjulte innflytelsen fra Aserbajdsjan påvirket forsamlingens arbeid og innholdet i deres resolusjoner. Schou har vært medlem i den norske delegasjonen til parlamentarikerforsamlingen siden 2009, og leder nå delegasjonen. Hun opplevde det som særlig skuffende at arbeidet i den eldste Pan-europeiske organisasjonen for å fremme og beskytte menneskerettigheter, demokrati og rettsikkerhet hadde blitt undergravet av korrupte handlinger, med formål å svekke nettopp disse grunnleggende verdiene. Hun fortalte hvor vanskelig det var å bli oppmerksom på fenomenet og skildret det som en følelse av at konklusjoner var trukket og beslutninger fattet før de hadde kommet til åpen debatt og avstemninger. Det tok flere år, etter press fra flere medlemsland og blant annet norske initiativ, stimulert av nye avsløringer, før det var oppslutning i parlamentarikerforsamlingen om å få gjennomført en uavhengig granskning av korrupsjonsryktene. Motkreftene var sterke og treneringsteknikkene mange fra representanter som ikke ønsket uavhengig granskning.Konklusjonene fra granskningen forelå i april 2018 og dokumenterte at det forelå sterke beviser for at medlemmer i parlamentarikerforsamlingen hadde deltatt i korrupsjonsliknende aktiviteter og begått alvorlige brudd på de etiske standardene for arbeidet i forsamlingen. Granskningsrapporten kan leses her.  I slutten av juni 2018 besluttet parlamentarikerforsamlingens komité for forretningsordning mv (Committee on Rules of Procedure) å utestenge 14 tidligere medlemmer av forsamlingen fra Europarådet og PACE, inkludert den tidligere norske parlamentarikeren Karin Woldseth, som er fratatt adgangsretten til PACE og Europarådet for alltid. Komiteen baserte seg på granskningsrapportens konklusjon om at hun i egenskap av æresmedlem hadde drevet lobbyvirksomhet i PACE til fordel for bl.a. Aserbajdsjan, i strid med de etiske reglene. Les mer om vedtaket her.

Ingjerd Schou avsluttet sitt innlegg med å anbefale at også parlamentene i de enkelte medlemslandene setter seg inn i granskningsrapporten, for å undersøke om egne parlamentarikere er godt forberedt til å delta i internasjonalt samarbeid der de kan bli eksponert for korrupte handlinger eller involvert i slikt.TI-bevegelsen vil følge opp granskningsrapporten om Europarådets parlamentarikerforsamling med forslag om videre etterforskning av mistanker om mistenkelig aktivitet innenfor PACE, samt andre tiltak som kan styrke evnen til å undersøke og sanksjonere handlinger som er i strid med Europarådets egen antikorrupsjonskonvensjon.

Forrige
Forrige

Domssamlinger

Neste
Neste

Er idretten blitt en arena for korrupsjon og maktmisbruk?