Ny kartlegging av kommunal åpenhet i gang

A text about this project can be read in English here.

TI Norge samarbeider jevnlig med andre nasjonale avdelinger i TI-bevegelsen. I 2021 gjennomførte TI Norge og TI Latvia en pilotundersøkelse om kommunal åpenhet, basert på tilgjengelig informasjon fra kommunenes nettsider. Undersøkelsen gjentas i et nytt samarbeidsprosjekt i 2024. Resultatene skal etter planen publiseres høsten 2024.

Om prosjektet

I Latvia er kommunale nettsteder de mest brukte informasjonskildene når innbyggerne søker nyheter fra kommunen og informasjon om beslutningsprosesser, økonomi, årlige budsjett og muligheten for medvirkning.

For å få oversikt over tilgjengelighet og brukervennlighet og hvilke hovedkilder innbyggerne benytter for å finne informasjon om kommunen, har TI Latvia konsultert eksperter og publisert rapporten "Hvordan forbedre åpenheten på kommunale nettsteder?" ‘

Videre har TI-avdelingene i Norge, Litauen og Latvia i fellesskap utviklet et fornyet indikatorsett som kan være en anvendelig metodikk for å måle kommunal åpenhet i mange land. Blant annet er det tatt med en ny indikator om sikkerhetsspørsmål, fordi det er viktig at innbyggerne kan finne informasjon om hvordan de skal opptre i nødssituasjoner, hvilken assistanse de kan vente fra kommunen og andre myndigheter, samt om evakueringsplaner og krisekontakter mv. Videre er indikatorene om åpen møtebok endret, for å fange opp eventuell risiko for skjult påvirkning i beslutningsprosessene.

For øvrig omfatter kartleggingen de samme sju måletemaene som i forrige undersøkelse, det vil si åpenhet om:

· Politikk og beslutningsprosesser

· Organisasjonsstruktur og forvaltning

· Økonomi og finans

· Innbyggerdeltakelse og medvirkning

· Etikk og antikorrupsjon

· Kommunale anskaffelser

· Kommunale selskaper

I sluttrapporten fra prosjektet vil den kommunale åpenheten sammenlignes på tvers av kommuner og land i tillegg til at endringer siden forrige måling vises.

Du kan finne ut indikatorene for den fornyede metodikken på engelsk her.

Prosjektet gjennomføres med økonomisk støtte fra Nordisk ministerråd. Koordinatorene for prosjektet har eneansvar for resultatene.

Forrige
Forrige

Fem anbefalinger fra Transparency International Norge –Stortingsvalget 2025

Neste
Neste

Antikorrupsjonskonferansen 2024