CPI 2013: – Norge har utfordringer, et godt resultat til tross

– Norge er heldig stilt, med et solid demokrati og et system der man ikke er nødt til å betale bestikkelser for offentlige tjenester. Samtidig er ingen land korrupsjonsfritt. Norges plassering i den årlige korrupsjonsindeksen (Corruption Percetion Index 2013) som lanseres i dag, er en påminnelse om dette.

Det sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, etter å ha sett oversikten over hvordan 177 land over hele verden scorer i kartleggingen av folks oppfatning av korrupsjon i offentlig sektor.

– Vi har klatret litt, opp ett poeng fra i fjor, og at det går den veien er gledelig. Samtidig er det ingen land som har full score (100), noe som bekrefter at det finnes korrupsjonsutfordringer i alle land.

At Norge befinner seg på femte plass, bak naboer som Danmark, Finland og Sverige, innebærer ikke at forholdene i vårt land er dramatisk annerledes enn i resten av Norden. – Det er så lite som skiller på toppen av oversikten at å lete etter årsaker nærmest bare er av akademisk interesse. Det er mye viktigere at vi unngår å slappe av, men fortsetter arbeidet mot korrupsjon også her i landet.

– I Norge er vi heldig stilt og hverdagskorrupsjon er ikke utbredt. Hverdagskorrupsjon innebærer at personer må betale bestikkelser til offentlig ansatte for å få hjelp og tjenester som vi anser som en selvfølge. Det kan dreie seg om utdannelse, helsetjenester eller godkjennelser i forbindelse med etablering virksomhet. Denne formen for korrupsjon er ødeleggende i oppbyggingen av et velfungerende samfunn.

Utfordringer i andre land
– Samtidig er ikke Norge på noen som helst måte et korrupsjonsfritt samfunn, og det er liten tvil om behovet for å arbeide med forebyggende tiltak, både i offentlig og privat virksomhet. Det understrekes ytterligere når du går igjennom listen av de 177 landene som er kartlagt i Corruption Perception Index, og finner en rekke av Norges største handelspartnere. Dette er et utfordrende terreng å navigere for norske virksomheter, og det er viktig å være godt forberedt, både med gode holdninger og med solide antikorrupsjonsprogrammer på plass.

– I denne sammenhengen har Norge også en unik mulighet til å gå foran med gode holdninger og god praksis, som et eksempel for de landene vi har handel og annen virksomhet med, avslutter generalsekretær i Transparency International Norge Guro Slettemark.

Se all informasjon, rapporten og oversikten her.

Last ned bilde av Guro Slettemark her.