«Etikk er god butikk» – dilemmasamling er lansert

Et nytt verktøy i antikorrupsjonsarbeid ble lansert på et frokostseminar i Næringslivets hus 31. mars. NHO-direktør Kristin Skogen Lund åpnet seminaret med å legge vekt på at antikorrupsjonsarbeid angår alle bedrifter.

Kristin Skogen Lund under åpningen av frokostseminaret

– NHO ønsker å bidra til at antikorrupsjon som tema får mer oppmerksomhet i bedriftene, sa Skogen Lund og fremholdt at dilemmasamlingen er et godt egnet verktøy i opplæring og for diskusjon. Hun understreket at verden ikke er svart-hvit, men tvert imot består av en rekke gråsoner og at dilemmasamlingen kan bidra til økt bevissthet.

Redaktørene av dilemmasamlingen: Sverre Bjerkomp og Arvid Halvorsen. Begge fortalte noen «drøye historier» fra sin tid i oljebransjen i korrupsjonsutsatte markeder.

Adm. dir. Kari Sandberg i Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA) fremhevet under lanseringen at dilemmasamlingen er et godt, grundig og gjennomarbeidet verktøy. Hun pekte på en rekke utfordringer innenfor bygge- og anleggsbransjen.

Adm. dir. Kari Sandberg i EBA under lanseringen av dilemmasamlingen

– Etikk er god butikk, fremholdt Sandberg og understreket at lederne må gå foran som et godt eksempel ved å snakke om dilemmaer og betydningen av åpenhet rundt dem. Hun påpekte nødvendigheten av jevnlig etikk- og dilemmatrening for ansatte, og anbefalte dilemmasamlingen til bruk i slik sammenheng.

Advokat Camilla Robstad i Orkla trakk frem eksempler på konkrete dilemmaer fra samlingen, som er relevant for deres virksomhet. Hun la vekt på kulturen i bedriftene som en viktig forutsetning for et godt antikorrupsjonsarbeid.

– Vi må etablere en spørrekultur med åpenhet om dilemmaer, sa advokat Camilla Robstad i Orkla på lanseringsseminaret. 

Samlingen inneholder reelle og erfaringsbaserte dilemmaer. De beskriver situasjoner som virksomheter og ansatte kan bli stilt overfor. De omhandler både sannsynlige ulovligheter og etisk tvilsomme forhold.

Dilemmasamlingen inneholder 40 dilemmaer – alle med lik struktur og utforming. Samlingen foreligger i to versjoner: Én for kursdeltagere som inneholder ”Beskrivelse” og ”Oppgaver», og én versjon forbeholdt kursledere, som i tillegg inneholder ”Vurderinger” (drøftelse av oppgavene og anbefalte løsninger).

Kursledere som ønsker å lede opplæring i bedrifter, organisasjoner eller utdanningsinstitusjoner kan få tilsendt veiledningen for kursledere ved å henvende seg til Guro Slettemark (slettemark@transparency.no) eller Tor Dølvik (dolvik@transparency.no) i TI-sekretariatet.

Last ned dilemmasamlingen for kursdeltagere her