Jose Ugaz ny styreleder i Transparency International

Jose Carlos Ugaz Sanchez-Moreno ble i dag valgt til ny styreleder for Transparency International (TI) på årsmøtet i Berlin. Ugaz tar over etter Huguette Labelle som har hatt vervet siden 2005. I en spennende avstemning slo Ugaz tidligere EU-kommissær og tidligere leder av WTO, franske Pascal Lamy, med 26 stemmer. I en like spennende avstemning vant grunnleggeren av TI Russland, Elena Panfilova, kampen om nestledervervet. 

Jose Ugaz er født i 1959,  er en peruansk jurist og var den første styrelederen i TI Peru. Han har vært engasjert i antikorrupsjonsarbeid siden 80-tallet og har flere ganger vært oppnevnt som ad-hoc statsadvokat i Peru med ansvaret for en rekke høyt profilerte saker. En av dem som fikk mest oppmerksomhet var rettssaken mot tidligere president Alberto Fujimori som endte med en straff på 25 års fengsel, blant annet for bestikkelser.

Jose Ugaz har også jobbet i Verdensbanken og har vært professor i juss ved Law School of the Universidad Católica del Perú, der han fortsatt sitter i styret.

Valget mellom Ugaz og Lamy ble tidligere i uken beskrevet av The Economist som valget mellom aktivisten Ugaz og og den mer diskret Lamy: «Its outcome will determine whether TI adopts a more bottom-up, combative approach or whether it continues to give priority to exercising discreet influence in the international corridors of power.»

Wikipedia om Jose Ugaz her.

ugaz_panfilova
Ny leder og nestleder i Transparency International, Jose Ugaz og Elena Panfilova (Foto: TI-S).

 

I valget på nestleder sto to respekterte og dyktige TI-kandiater mot hverandre; Russiske Elena Panfilova og Rueben Lifuka fra Zambia. Ny nestleder ble Panfilova, som i likhet med Lifuka allerede sitter i det internasjonale TI-styret. Hun er også styreleder i TI Russland.

Panfilova, som er født i 1967, grunnla Center for Anti-corruption Research and Initiative Transparency International, TI’s russiske chapter, i 1999 og har ledet avdelingens arbeid frem til sommeren 2014. Hun har styrt organisasjonen gjennom et turbulent politisk landskap, sist i forbindelse med innføringen av Foreign Agents Act, og bygget opp TI Russland til å bli en sentral aktør i det russiske sivilsamfunnet.